Raaseporilainen Kaisla Dahlqvist mukaan valtakunnalliseen nuorten tulevaisuusjaostoon

Suomen Kylät ry:n nuorten tulevaisuusjaosto aloitti toimintansa. Raaseporin nuorisovaltuuston puheenjohtaja Kaisla Dahlqvist nimettiin edustajaksi valtakunnalliseen kylätoiminnan kehittämistyöhön Uudenmaan edustajana.

– Odotan innolla sitä, että pääsen tekemään työtä pienten kylien toiminnan eteen ja nuorten vaikutusmahdollisuuksien laajentamiseen koko maassa. Nuorten tulevaisuusjaoston ensimmäinen kokous antoi todella positiivisen kuvan tulevasta jaoston työstä. Jaoston edustajat ovat innokkaita yhteiskunnasta kiinnostuneita nuoria ja saamme varmasti paljon aikaan. On ilo olla mukana kehittämässä Suomen kyliä nuorten näkökulmasta, raportoi Dahlqvist tuoreeltaan. 

Maakunnalliset kyläyhdistykset ja Leader-ryhmät ovat nimenneet maakunnistaan nuoria paikallistoimijoita edustajiksi Suomen Kylät ry:n uuteen nuorten tulevaisuusojaostoon. Pohjan kirkonkylällä asuva Dahlqvist on Raaseporin nuorisovaltuuston puheenjohtaja ja hänet nimettiin Uudenmaan Kylät ry:n ja Leader-Pomovästin alueen edustajaksi.

Kaisla Dahlqvist

– Tulevaisuustyö korostuu nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Se on tärkeä osa kaikkien Suomen Kylät ry:n jaostojen toimintaa. Paikallisen kehittämisen jatkuvaksi uudistamiseksi ja nimenomaan nuorten osallisuuden vahvistamiseksi perustimme viidenneksi jaostoksemme nuorten tulevaisuusjaoston, toteaa Suomen Kylät ry:n puheenjohtaja Petri Rinne.

Nuorten tulevaisuusjaosto koostuu 16 nuoresta, joista nuorin on 16-vuotias ja vanhin 27-vuotias. Useimmilla on kylä- tai Leader-osaamisen lisäksi kokemusta niin järjestö- kuin asuinkuntansa nuorisovaltuustotyöstä. Osa on mukana myös kuntapolitiikassa tai kuntavaaliehdokkaina. Jaoston odotetaan valmistelevan ja tekevän Suomen Kylät ry:n hallitukselle ajantasaisia ehdotuksia liittyen paikalliseen kehittämiseen ja tulevaisuuteen suuntautumiseen erityisesti nuorten näkökulmasta. Jaoston toimikausi on kolme vuotta ja toimintaa voidaan kehittää tänä aikana joustavasti.

Jaosto kokoontui etäyhteyksin ensimmäisen kerran tiistai-iltana 23.3. Jaostolaiset valitsivat keskuudestaan puheenjohtajaksi liikunnanohjaaja Karoliina Ahtiaisen Lappeenrannasta ja varapuheenjohtajaksi tapahtuma- ja viestintäkoordinaattori Eevasisko Mehtätalon Oulusta. Ahtiaisen lisäksi puheenjohtajakisaan osallistuivat Nina Kuusisto-Huuskonen Varsinais-Suomesta ja Emmi Sarvijärvi Pirkanmaalta. Jaostolaiset kokivat tärkeäksi edistää uudessa pestissään mm. maallemuuttoa, kuntien nuorisovaltuustotyötä, etäopiskelun kehittämistä, nuorten hyvinvointia ja harrastusmahdollisuuksia sekä maaseutumielikuvia nuorten keskuudessa.

– Suomen Kylät tulee saamaan roimasti uusia näkemyksiä, innovatiivisuutta ja tukea kehitysaskeliin näiden uusien jaostolaistemme avulla, intoilee kokoukseen osallistunut Rinne.

Suomen Kylät ry – Finlands Byar r.f. on kylä- ja Leader-toimintaa sekä paikallista kehittämistä edistävien verkostojen yhteistyöjärjestö. Jäseniä ovat paikallista kehittämistä edistävät valtakunnalliset järjestöt, kaikki Leader-ryhmät ja maakunnalliset kyläyhdistykset, maakunnan liittoja sekä kylä- ja kaupunginosayhdistyksiä. Sekä suomen- että ruotsinkielinen toiminta kuuluvat yhdistyksen toimialaan, joka kattaa koko maan. Suomen Kylät ry edistää Suomen kaikkiaan noin 4 000 kylän, 19 maakunnallisen kyläyhdistyksen ja 54 Leader-ryhmän paikallislähtöistä kehittämistyötä. Yhdistys toimii valtakunnallisena yhteistyöjärjestönä kylien kehittämisessä sekä asukkaiden elinolojen ja hyvinvoinnin edistämisessä.

Teksti: Marianne Liitelä
Kuva: Kaisla Dahlqvistin albumi

Suomen Kylät ry:n nuorten tulevaisuusjaoston kokoonpano:

Etelä-Karjala: Karoliina Ahtiainen, Lappeenranta
Etelä-Pohjanmaa: Mikko Jaskari, Ylihärmästä (Kauhava)
Häme: Essi Tuomenoja, Vojakkala
Itä-Uusimaa: Tiia Åhl, Myrskylä
Kainuu: Tia-Maria Tikkanen, Sotkamo
Keski-Suomi: Juho Paananen, Muurasjärvi (Pihtipudas)
Kymenlaakso: Meea Niemelä, Villikkala
Lappi: Senni Välimaa, Ylitornio
Pirkanmaa: Emmi Sarvijärvi, Parkkuu (Ylöjärvi)
Pohjanmaa: Jennica Lattunen, Vaasa
Pohjois-Pohjanmaa: Eevasisko Mehtätalo, Oulu
Pohjois-Savo: Jussi Mikkonen, Harjuranta
Päijät-Häme: Heta Järvelä, Asikkala
Satakunta: Tyyne Vuorela, Siikainen (/Helsinki)
Uusimaa (keski- ja länsi-): Kaisla Dahlqvist, Pohja (Raasepori)
Varsinais-Suomi: Nina Kuusisto-Huuskonen, Uusikaupunki