Avoimet Kylät

Avoimet Kylät verkossa

Avoimet Kylät -päivä järjestettiin lauantaina 13.6. kuudetta kertaa, tällä kertaa verkossa 597 kyläkohteen voimin. Koronakriisistä toipuvassa maassamme kylät osoittivat digitaitonsa, nopean oppimis- ja sopeutumiskykynsä sekä Suomen kartalle ladattujen materiaalien kautta uskomattoman monipuolisuutensa ja elinvoimansa.

Tänä vuonna rikoimme some-näkyvyydessä kaikki entiset ennätyksemme. Avoimet Kylät verkossa -kartta tavoitti pelkästään Suomen Kylät ry:n FB-sivuilla lähes 60 000 henkeä. Myös Twitterissä ja Instagramissa Avoimetkylät-tunnistetta jaettiin ahkerasti. YLE ja paikallismediat uutisoivat digiloikastamme näyttävästi. Yhteinen viestimme oli, että kylillä ja niiden lähiliikuntapaikoilla on tilaa uusillekin tulijoille. Korona-aika on haastanut perinteistä keskittämisajattelua, ja nyt jos koskaan on maaseudun ja entistä paremman elämänlaadun momentum.

Alueeltamme, Länsi- ja Keski-Uudeltamaalta, osallistui 14 kylää Avoimet Kylät verkossa tapahtumaan ja sen lisäksi kolmella oli Nomadi-sovelluksella tehtyjä kyläpolkuja. Ellet vielä ole ehtinyt tutustua tapahtumatarjontaan käy www.avoimetkylat.fi sivulla tutustumassa kyliin.

Miten Avoimet Kylät toimii verkossa?

Päivän toteutuksessa kylät julkaisevat verkossa esimerkiksi videon ulkoilureiteistä ja retkeilykohteista, aiemman tallennetun videon, kuvagallerian vanhoista kuvista, kyläkolumnin, kylähistoriikin lyhennelmän tai vaikkapa podcastin kylän elämästä. Sisältö on moninaista.

Suomen Kylät on tehnyt aiheeseen liittyen opetusvideoita

Ensimmäisessä verkkokoulutuksessa käydään läpi Facebookin perusjuttuja, kuten kanavan luominen yhdistykselle ja miten ladataan kuvia kanavalle. Linkki verkkokoulutukseen: https://www.youtube.com/watch?v=pdBie-qv9SQ&t=980s

Toisessa verkkokoulutuksessa käydään läpi videoiden kuvaamista älypuhelimella. Miten onnistut videoissa? Koulutuksessa esitellään neljä pointtia, jotka tulee huomioida kuvaamisessa. Linkki verkkokoulutukseen: https://www.youtube.com/watch?v=Z28MxOmUrl8&t=2s

Citynomadilla kylän luontokohteet esiin

Avoimet Kylät verkossa -tapahtumassa kylillä oli mahdollisuus ottaa ilmaiseksi käyttöön citynomadi.com community-sovellus. Tällä sovelluksella kylät voivat tuoda esiin kyläpolkuja ja erilaisia kohteita.
Citynomadilla tehdyt reitit löytyvät myös avoimetkylat.fi sivun valtakunnallisesta kartasta.

Avoimet Kylät on Suomen suurin yleisötapahtuma

Valtakunnallisessa tapahtumapäivässä sadat kylät ympäri Suomen kutsuvat tutustumaan toimintaansa ja järjestävät tapahtumia. Vuonna 2019 Avoimiin kyliin osallistui 639 kylätapahtumaa ja yli 100 000 kävijää.

Tapahtuman tarkoituksena on esitellään kyliä hyvänä asuinpaikkana ja tutustua kylien elämänmenoon sekä lisätä kylätoiminnan näkyvyyttä. Päivän ohjelma kylällä voi olla mitä tahansa: kahvila, ruokailua, liikuntaa, musiikkia, kirppis, luontokierros, Kylärallia tai vaikka talkoot. Mukaan voi ilmoittaa minkä tahansa tapahtuman, jonka kylä haluaa järjestää. Tarkoitus on, että tilaisuus on kaikille avoin.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Suomen Kylät ry, maakunnalliset kyläyhdistykset sekä paikalliset yhditykset ja aktiivit.

Lisätietoja: www.avoimetkylat.fi