Uudenmaan Vuoden Kylä

Pohjan kirkonkylä on Uudenmaan vuoden kylä 2024

Uudenmaan Vuoden Kylä 2024 -kilpailussa voittajaksi valikoitui Pohjan kirkonkylä Raaseporista Länsi-Uudeltamaalta.

Valintaraadin perusteluissa painottui kylällä toteutettu kaiken kaikkiaan mittava ja merkityksellinen toiminta. Kylällä panostetaan nuorisoon, ja siellä vallitsee positiivisen kaksikielisyyden ilmapiiri. Kylä tekee tiivistä yhteistyötä Raaseporin kaupungin, muiden kylien sekä kylän yhdistysten, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Pohjan kirkonkylän kyläyhdistyksen aloitteesta Raaseporiin perustettiin kyläfoorumi. Raatilaisilta satoi kiitosta myös kylän aktiiviselle ja monipuoliselle viestinnälle.

”Pohjan kirkonkylän asukkaat, yhdistykset ja yritykset ovat yhdessä tarmolla ja tahdolla rakentaneet kylän sellaiseksi kuin se on tänään: elävän ja eteenpäin katsovan. Sillä on meille valtaisan suuri merkitys, että tällaisen tunnustuksen myöstä osoitetaan, että olemme tehneet hyvää ja esimerkillistä työtä, ei vain oman kylän eteen vaan myös koko Raaseporin”, intoilee kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marianne Liitelä ylpeänä.

Vuoden 2009 kuntaliitoksen myötä Pohjan kirkonkylä menetti asemansa kuntakeskuksena. Pohjan kirkonkylän kyläyhdistys on esimerkillisellä tavalla ottanut vetovastuun kylän kehittämisestä ja kyläläisten hyvinvoinnista, ja sinnikkään työn tuloksena noin 1700 asukkaan Pohjan kirkonkylälle on saatu rakennettua vahva kyläidentiteetti.

Lämpimät onnittelut Pohjan kirkonkylälle!

Uudenmaan vuoden kylä mediassa

Yle
Etelän Uutiset (sivu 2)
Västra Nyland
Svenska Yle
Länsi-Uusimaa (maksumuurin takana)

Ehdokkaat Uudenmaan vuoden kyläksi 2024 on julkistettu

Vuoden kylä -titteli on viime vuosina ollut kylien mielestä tavoittelemisen arvoinen, ja myös tänä vuonna saimme aivan loistavia ehdokkaita ympäri Uuttamaata. Ehdolla olevat kylät, kyläkokonaisuudet ja saari ovat maaseutumme parhaimmistoa jokainen omalla tavallaan.

Pienimmät kisaan osallistuvat kylät ovat noin sadan kyläläisen aktiivisia oman alueen toimijoita, ja isommilla kylillä on yli tuhat asukasta. Emme pisteytä määrää vaan laatua, ja kaikki kylät ovat juuri tätä: laadukasta toimintaa maaseudun ja yhteisöllisyyden puolesta maakunnassamme. Niinpä valinnasta tulee myös tänä vuonna vaikea. Haluaisimme antaa jokaiselle kylälle palkinnon.

Ehdokkaat ovat:
Arola-Jokelanseutu, Mäntsälä                        
Emäsalo, Porvoo                     
Kaukas – Uusikylä – Myllykylä, Hyvinkää        
Korttia, Askola                                                   
Luoma, Kirkkonummi                                       
Pohjan kirkonkylä, Raasepori                                                    
Pusulan Kärkölä, Lohja
Rusutjärvi, Tuusula                                                                                               
Sammatti, Lohja

Valintaraati, johon kuuluu edustajia Uudenmaan liitosta, Uudenmaan Kylät ry:stä ja SILMU-kylistä kokoontuu maaliskuun puolella ja vuoden kylä julkistetaan sen jälkeen. Itse palkitsemistilaisuudesta sovitaan yhdessä kylän kanssa.

Tutustu ehdokaskyliin

SIJAINTI JA ASUKASMÄÄRÄ
KYLÄN YHDISTYKSET JA YHTEISÖT
TAPAHTUMIA JA TOIMINTAA
KYLÄLLE TÄRKEÄT ASIAT SEKÄ KOHOKOHDAT
TUTUSTU KYLÄÄN

Arola-Jokelanseutu, Mäntsälä

Arola-Jokelanseutu on kylä Mäntsälässä, ja arviolta siellä asuu noin 800 asukasta.

Kylässä toimii kyläyhdistys, maaseutu- sekä urheiluseura, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä keskenään.

Paikallinen päiväkotitoiminta lisää perheiden välistä yhteisöllisyyttä samaan tapaan kuin koulu aikaisemmin, ja Kirsin keittiö toimii eri ikäisten yhteisenä kohtaamispaikkana niin arjessa kuin järjestetyissä tapahtumissakin. Kyläläisten henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista huolehditaan tuottamalla itse kylän kulttuuri- ja liikuntapalveluita talkoovoimin.

Esimerkkeinä vuosittain toistuvista tapahtumista ovat Halloween-tapahtuma, kesäteatteri, lasten taide- ja kulttuurileiri (Jokelanseudun Kulttuuriviikko) sekä Elämysten ilta & Yöjalkailtamat.

Kyläyhdistys on myös tehnyt kannanottoja kylää koskeviin hankkeisiin ja linjauksiin sekä järjestänyt kyläläisille kuulemis- ja keskustelutilaisuuksia näistä aiheista. Kylän ja palveluiden kehittämistä on tehty yhteistyössä, suunnitelmallisesti ja ennakoivasti alueen kunnanvaltuutettujen kanssa.

Tutustu seutuun https://www.arola-jokelanseutu.fi/

Emäsalo, Porvoo

Emäsalo sijaitsee Porvoon saaristossa, ja saarella on noin 400 asukasta.

Saarella on rikas yhdistystoiminta, ja siellä toimii kyläyhdistys ja talonpoikaisyhdistys. Lisäksi saarella on Marttoja ja saaristokappeli.

Asukkaiden välinen yhteistyö toimii erittäin hyvin. Byaboden, saaren ainoa kauppa, on monelle saarelaiselle eräänlainen olohuone, jossa he tapaavat ja juttelevat saaren tapahtumista. Saarelaiset ovat panostaneet kuluneen vuoden aikana paljon lapsiin ja nuoriin järjestämällä erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja.

Saarella järjestetään perinteisiä juhlia, kuten juhannus- ja puurojuhlia. Pääsiäismunien metsästys järjestetään pääsiäisen aikaan ja muutaman vuoden tauon jälkeen Emäsalo -kierros toteutettiin uudelleen.

Asukkaat tekevät työtä saaren hyvinvoinnin lisäämiseksi ja hyvän palvelutason eteen sekä ylläpitävät hyviä yhteyksiä kuntaan ja viranomaisiin.

Tutustu saareen https://www.emsalo.fi/fi/

Kaukas – Uusikylä – Myllykylä, Hyvinkää

Hyvinkään Kaukasten kyläkokonaisuus muodostuu kolmesta kylästä: Kaukas, Uusikylä ja Myllykylä. Asukkaita on reilu 600.

Kylissä toimivat yksi asukas-, yksi kulttuuri- ja yksi retkeilijäyhdistys.

Kaukas Elofolk -konsertit tuovat kotimaisia ja kansainvälisiä huippumuusikkoja kylään. Konserttien lisäksi järjestetään iltamat, teatteria, lasten ja nuorten teatteria, lasten kuvataidekerhoa ja myyjäisiä. 1,6 km pituinen luontopolku Keravan joen kanjonissa kulkee osittain pitkospuilla ja on kyläläisten talkootyönä rakennettu. Alueella on myös Maisematarinat polkupyöräreitti (#mobiilistimaisemaan).

Kylille tärkeä kumppani on Hyvinkään kaupunki, koska kaupunki omistaa tärkeimmän kokoontumistilan, Juhlatalon. Juhlataloa pidetään myös kylän palvelukeskuksena ja siellä voi kokoontua oman halun mukaan.

Iso ponnistus oli louhoshankkeen torjuminen, ja kyläläiset taistelivat menestyksellisesti 17 vuotta sitä vastaan.

Tutustu kyliin https://kaukas.org/

Korttia, Askola                         

Korttia on noin 100 asukkaan kylä Askolassa.

Kylässä on kyläyhdistys, ja alueella toimii myös maa- ja kotitalousnaiset.

Merkittävin tapahtuma on Korttian kesätapahtuma, joka on järjestetty jo yli kymmenenä vuonna. Kävijöitä on noin tuhat. Viime vuosina on otettu erityisesti lapset huomioon järjestämällä heille konsertti. Toinen merkittävä tapahtuma on ruohonleikkureiden LeMans-kestävyysajo, jossa kylätalon ympäristö toimii kilpailualueena. Kunta järjestää kyläläisille jumpan, ja seurakunta järjestää kyläkirkon ja kauneimmat joululaulut kylätalolla. Kylätalolla järjestetään myös useita partioleirejä vuoden aikana.

Kyläyhdistys vaikutti kokonaisvaltaisesti siihen, että kylälle saatiin vuosi sitten oma 5G tukimaston kylätalon tontille.

Tutustu Korttiaan https://www.korttia.fi/

Luoma, Kirkkonummi

Luoman kylä sijaitsee Kirkkonummella, ja kylän asukasluku on noin 1000.

Kylässä on kyläyhdistys, Marttoja, osakaskunta ja VPK.

Kyläläisten talkoovoimin on kunnostettu Luomanpuroa, jotta lohikalan poikaset pääsevät nousemaan Espoonlahdesta ylös Vitträsk-järveen. Yhdessä on myös kunnostettu luomalaisten asukkaiden yhteisomisteista merenrantapaikkaa Luomanlahdella.

Kyläyhdistys toimii aktiivisesti Kirkkonummen kunnan sekä kylässä sijaitsevan Hvitträsk-museon kanssa, ja Eliel Saarisen 150-vuotissyntymäpäivän kunniaksi järjestettiin useita tapahtumia. Jokavuotiset kylän tapahtumat ovat Riihijuhlat ja Laskiaistapahtuma. Näitten lisäksi on kesäkahvila, joulubasaari ja lasten kalastustapahtuma.

Kyläyhdistyksen edunvalvonta auttaa kyläläisiä mm. palveluiden säilyttämiseksi ja asumista mahdollisesti haittaavien rakennushankkeiden torjumisessa.

Tutustu kylään https://www.luoma-boback.fi/

Pohjan kirkonkylä, Raasepori                        

Pohjan kirkonkylässä asuu noin 1700 asukasta, ja kylä sijaitsee Raaseporissa.

Kylässä toimii suuri määrä erilaisia yhdistyksiä. Muun muassa kyläyhdistys, kotiseutuyhdistys, nuorisoseura, Marttoja, 4H-kerho, valokuva- ja elokuvakerho, puhallinorkesteri, venekerho ja VPK. Kylän lukuisat yhdistykset järjestävät erilaisia kerhoja eri ikäisille. Esimerkkisi VPK:lla on aktiivinen nuorisotoiminta, Pohjan puhallinorkesteri kokoaa musisoijat yhteen.

Gumnäsin niemi on suosittu ulkoilualue, ja siellä on myös talkoilla rakennettu frisbeegolfrata sekä kylän juhlapaikka. Yksi pisimmistä ja suurimmista ponnisteluista oli skeittipuiston saaminen kylälle. Kylän nuoret olivat puistoa toivoneet jo kauan, ja virallisia avajaisia vietettiin viime vuonna.

Kylä on ottanut isoa roolia nuorisotyössä, ja kyläyhdistys kehittää toimintaa yhteistyössä kaupungin kanssa. Raaseporin kyläfoorumin myötä yhteistyö kylien kesken on tiivistynyt, ja kylät vaihtavat ideoita ja kokemuksia. Kylällä vallitsee myös positiivisen kaksikielisyyden ilmapiiri.

Tutustu Pohjan kirkonkylään https://www.pohjapojo.fi/

Pusulan Kärkölä, Lohja

Kärkölän kylässä Lohjan Pusulassa on noin 100 asukasta.

Kylässä toimii kylä-, metsästys- ja vesienhoitoyhdistys.

Kylätalossa on aina kahvitus kyläkirkkotilaisuuksien jälkeen, koska yhteinen kokoontumien on asukkaille tärkeää. Kylän muita tapahtumia ovat elotori, kesätapahtuma sekä pääsiäis- ja joulumyyjäiset. Satavuotiasta kylätaloa on hiljattain remontoitu talkoovoimin ja siellä järjestetään myös konsertteja.

Kyläyhdistys julkaisee kylälehti Kärkölän Kääröä kerran vuodessa.

Tutustu Pusulan Kärkölään https://www.pusulankarkola.net/

Rusutjärvi, Tuusula

Rusutjärvi on kylä Tuusulassa, ja asukkaita on noin 800.

Kylässä toimii kyläyhdistys, koulun vanhempainkerho ja kaksi metsästysseuraa.

Rusutjärven uimarannan toiminta on elävöitetty kioskitoiminnalla, ja kesäkioskin ansiosta on kesän ajaksi työllistetty paikallisia nuoria. Muutama vuosi sitten kyläyhdistys aloitti palkitun talviuintipaikan ylläpidon yhteistyössä kunnan kanssa. Osallistuvan budjetoinnin kautta kylälle on saatu liukumäki ja grillikatos, jotka on kasattu talkoovoimin.

Kylässä järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja tekemistä kuten Avoimet Kylät -päivä, joulumyyjäiset, Keväthulina Rusutjärven uimarannalla, Kuutamotanssit, teatterimatka, siivoustalkoita ja Rakastu talviuintiin -tapahtuma.

Kyläyhdistyksen järjestämään Kahvitteluun osallistui alueen yhdistyksiä verkostoitumaan ja tutustumaan toisiinsa. Yhdistys on myös vahvassa yhteistyössä koulun vanhempainkerhon sekä Tuusulan kunnan kanssa.

Tutustu kylään https://www.rusutjarviseura.fi/

Sammatti, Lohja

Sammatti sijaitsee Lohjalla, ja asukkaita on noin 1650.

Kylässä toimii aluetoimikunta, kotiseutuyhdistys, nuoriso-, maa- ja kotitalous-, metsästys-, ja urheiluseura sekä Marttoja.

Laaja kulttuuri- ja tapahtumatarjonta on pidetty elinvoimaisena vuosikymmenten ajan, ja yhdistykset ja toimijat ovat tiiviissä yhteydessä keskenään tapahtumien koordinoimiseksi. Kylässä järjestetään yhteistyössä mm. Sampojuhla, Elijazz, Kotokontupäivä, Vaahterateatteri ja Sammatti-viikko.

Sammattiin rakennettiin urheiluseuran johdolla ja talkootyöllä täysimittainen, 18 reiän frisbeegolf-rata Kukkusnummelle, runsaan kilometrin päähän keskustasta.  Paikallisia perinteitä kunnioittaen väylillä on kalevalaiset nimet kuten Pohjolan hovi ja Manalan ahde.

Sammatin aluetoimikunta on aktiivisessa yhteydessä Lohjan kaupunkiin viestittäen sammattilaisten tarpeista, toiveista ja näkökannoista.

Tutustu Sammattiin https://sammattiseura.wordpress.com/

Uutisointia ehdokkaista

Keski-Uusimaa
Länsiväylä
Kirkkonummen Sanomat
Länsi-Uusimaa (maksumuurin takana)
Västra Nyland (maksumuurin takana)

Tietoa Uudenmaan vuoden kylä -valinnasta

Uudenmaan Vuoden Kylä -valinnalla halutaan nostaa esille kylien monipuolista toimintaa, lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja jakaa muille hyviä esimerkkejä siitä, miten kyliä voi itse kehittää ja tehdä asioita.

Voittajakylä esitellään Uudenmaan Kylien digilehdessä ja palkitaan kunniakirjalla. Voitto tuo maineen lisäksi mahdollisuuden osallistua valtakunnalliseen Vuoden Kylä -kilpailuun. Aiempi osallistuminen ei ole este osallistua uudestaan.

Palkittava kylä voi olla pieni tai suuri. Valintaraati kiinnittää erityistä huomiota siihen, miten kylän toiminnassa on otettu huomioon kestävä kehitys, miten on edistetty yhteisöllisyyttä ja verkostoitumista sekä miten kylä on onnistunut viestinnässä. Myös älykäs sopeutuminen, eli palveluiden ja toimintojen järjestäminen kylässä, on yksi valintakriteereistä.

Uudenmaan vuoden kylän 2024 hakuaika oli auki 19.2. saakka. Valintaraatiin kuuluvat Uudenmaan Kylät ry:n toiminnanjohtaja ja kaksi yhdistyksen hallituksen jäsentä sekä SILMU-kylät kyläneuvoja ja kaksi kyläjaoksen jäsentä sekä Uudenmaan liiton edustaja. Kilpailun järjestävät yhteistyössä Uudenmaan Kylät ry ja SILMU-kylät.