Uudenmaan Vuoden Kylä

Pellinki on Uudenmaan Vuoden Kylä 2023

kunniamaininta Laajalahdelle 

Uudenmaan Vuoden Kylä 2023 -kilpailun voittajaksi valikoitui Pellinki Porvoosta Itä-Uudeltamaalta.

Aktiivisuus ja yritteliäisyys ovat saaren elinehto

Pellinki on 250 asukkaan saariryhmä Porvoon saaristossa. Väkimäärää saarella moninkertaistavat vapaa-ajan asukkaat; vapaa-ajan asuntoja on reilut 1800. Oman lisänsä tuovat runsaat 17 000 matkailijaa vuosittain. Pellinki on aktiivinen ”kylä”, jossa on asukasmäärään nähden paljon yrityksiä. Saarella on paljon toimintaa ja tapahtumia ympäri vuoden. Yhdistystoiminta on siellä aktiivista, ja yhteistyö eri toimijoiden välillä on keskeisessä roolissa. 

Saarelaisten omin sanoin: “Valinta Uudenmaan vuoden kyläksi on suuri kunnianosoitus kaikelle Pellingissä tehdylle työlle. Pellingin asukkaina meillä on hieno mahdollisuus olla aktiivisia ja saamme toteuttaa ideoitamme ja kokeilemaan, mikä sopii meille. Jokaiselle löytyy paikka ja siksi paljon kehitystä tulee sisältäpäin. Saaristo ja sen etäisyys Porvoosta jättää ja on aina jättänyt jälkensä elämään täällä.

Pellinki on kuin pieni puro, joka on jatkuvassa liikkeessä ja siinä missä tulee pysähdys, puro etsii uutta uurretta missä virrata eteenpäin, mutta silti samana virtana. Nykyään Pellinki on yhdistelmä perinteisiä elinkeinoja ja nykyaikaisia yrityksiä, muinaisia ja äskettäin luotuja perinteitä. Aktiivinen saaristokylä, joka on asuttava ympäri vuoden.”

Laajalahti sai kunniamaininnan

Valintaraati päätti antaa myös kunniamaininnan. Se myönnettiin noin 3800 asukkaan Laajalahdelle, espoolaiselle kaupunginosalle.

Raatiin vetosi se, kuinka aluetta ylläpidetään ja kehitetään päämäärätietoisesti sekä vaalitaan kotiseutuhenkeä, toiminta on runsasta ja monipuolista ja viestintää hoidetaan hyvin.

Kuten kilpailuhakemuksessa todetaan: ”Laajalahti on kokenut suuren muutoksen keskiaikaisesta kalastajakylästä Albergan kartanon teollisuusalueeksi, huvilayhdyskunnaksi ja edelleen rintamamiestaloalueeksi. Viime vuosina muutoksen veturina on ollut Otaniemen alue, jonka myötä kaduilla pörräävät robotit ja Laajalahti on koti yhä useammasta kulttuurista tuleville ihmisille. Laajalahti ry on yrittänyt olla muutoksissa mukana ja aktiivisesti kaikkien asukkaiden tukena viimeisten 72 vuoden ajan.”

Kilpailun valintaraati iloitsi siitä, että ehdokkaita oli niin erilaisia – edustettuina olivat niin saaristo, urbaanimpi ympäristö kuin perinteiset kylätkin. Vaikutuksen teki se, kuinka niissä kaikissa koosta ja sijainnista riippumatta tehdään valtavan paljon asioita asukkaiden ja alueen pärjäämisen edistämiseksi.Uudenmaan Vuoden Kylä -kilpailun järjestäjinä toimivat Uudenmaan Kylät ry ja SILMU-kylät.

Lisätietoja
Pellingistä: https://visitpellinge.fi/fi/ ja https://pellinki365.fi/ 
Laajalahdesta: https://www.laajalahtiry.fi

Uudenmaan Vuoden kylä 2023 mediassa:

https://yle.fi/a/74-20006973
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009240607.html
https://www.lansivayla.fi/paikalliset/5568744

Uudenmaan vuoden kylä -kilpailu

Uudenmaan Vuoden Kylä -valinnalla halutaan nostaa esille kylien monipuolista toimintaa, lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja jakaa muille hyviä esimerkkejä siitä, miten kyliä voi itse kehittää ja tehdä asioita.

Voittajakylä esitellään Uudenmaan Kylien digilehdessä ja palkitaan kunniakirjalla. Voitto tuo maineen lisäksi mahdollisuuden osallistua valtakunnalliseen Vuoden Kylä -kilpailuun. Aiempi osallistuminen ei ole este osallistua uudestaan.

Tämän vuoden hakuaika oli 29.9.–13.11. Titteliä tavoitteli kuusi kylää.

Palkittava kylä voi olla pieni tai suuri. Valintaraati kiinnittää erityistä huomiota siihen, miten kylän toiminnassa on otettu huomioon kestävä kehitys, miten on edistetty yhteisöllisyyttä ja verkostoitumista sekä miten kylä on onnistunut viestinnässä. Myös älykäs sopeutuminen, eli palveluiden ja toimintojen järjestäminen kylässä, on yksi valintakriteereistä.

Valintaraatiin kuuluvat Uudenmaan Kylät ry:n toiminnanjohtaja ja kaksi yhdistyksen hallituksen jäsentä sekä SILMU-kylät kyläneuvoja ja kaksi kyläjaoksen jäsentä. Kilpailun järjestävät yhteistyössä Uudenmaan Kylät ry ja SILMU-kylät.

Lisätietoja:
Uudenmaan Kylät ry:n toiminnanjohtaja Anu Nilsson, 050 524 9189 tai anu.nilsson@uudenmaankylat.fi 
SILMU-kylät kyläneuvoja Li-Marie Santala, 040 158 8038 tai li-marie.santala@silmu.info