Lokaalissa tutustuttiin Savonlinnan seutuun

Lokaali eli valtakunnallinen paikalliskehittäjien juhla pidettiin tänä vuonna Savonlinnassa 31.8.-2.9. Järvi-Suomen kylät ry oli järjestänyt runsaasti retkiä ja erilaista ohjelmaa sunnuntaisen pääjuhlan lisäksi. Savonlinnan seudulla on niin paljon erilaista nähtävää, että kun vain yhdelle retkelle kuudesta ehti, oli valinta todella vaikea.

Toimistosihteerimme Jeanette oli retkellä linnakaupungin ympäri ja kyläasiamies Anu sekä hallituksemme jäsen Kaarina Pullinen tutustuivat Punkaharjun kansallismaisemiin. Anu pääsi tutustumaan myös jo edellisenä päivänä toisen järjestetyn retken kohteisiin Ahvensalmella ja Oravissa, koska Kaarina sekä retken esittelijänä toiminut veljensä ovat sieltä kotoisin.


Rantasalmen puhallinorkesteria eri kokoonpanoissa kuultiin torilla heti aamutuimaan lauantaina sekä myös pääjuhlassa sunnuntaina.


Kierroksella Linnakaupungin ympäri päästiin Olavinlinnaa katsomaan sekä sisältä että ulkoa laivamatkalta päin. maisemat olivat upeat joka suunnasta.

Tyypilliset vanhan ajan pihapiirit Wanhan Savonlinnan keskustassa.

Hotelli Punkaharjulla saimme kuulla aimo annoksen historiaa sekä katsella kauniita maisemia. Hotellin päärakennuksella on pitkä historia 1845 rakennetusta metsänvartijantalosta nykyiseen Saimi Hoyerin omistamaan sisätiloista täysin restauroituun sekä osin uusittuun hotelliin. Alue on luonnon osalta tarkoin suojeltua, mutta hotelli on onnistunut saamaan luvan kauniin järvimaisemaan avaamiseen Saimaalle.

Hiukkajoella retkiläisiä odottivat kauniit kattaukset ja hyvät ruuat. Kuulimme aktiivisen kylän haasteista ja onnistumisista ruokailun aikana ja saimme tutustua näyttelyyn, jossa oli historiaa kylätoiminnan vaiheista sekä paikallisten taitajien käsitöitä. Hiukkajoella on valittu Vuoden Kyläläinen vasta kuusi kertaa, mutta samantasoinen titteli jo monta vuotta aiemmin nimellä Vuoden Tonttu.

Lusto eli metsämuseo on erinomainen vierailukohde. Asiaa ja mielenkiintoista tutkittavaa olisi riittänyt moneksi tunniksi. Hauskaa taidettakin löytyi. Isot puuveistokset huippukokouksesta ja virkatut moottorisahat olivat vain pieni osa hienoa näyttelyä. Tänne täytyy päästä vielä uudelleen.

Lokaalin pääjuhlassa sunnuntaina kuultiin monia innostavia puheita sekä julkistettiin vuoden valinnat. Vuoden kyläksi valittiin Teuro-Kuuslammin kylä Kanta-Hämeestä. He olivat liikkeellä 10 % edustuksella kylän väestä ja olivat pukeutuneet hyvin erottuviin kyläpaitoihin.

Muut palkitut ja hyvä juttu aiheesta löytyvät Suomen Kylien jutusta täältä.

5.9.2018 AN/JK