I Landsbygdsparlamentet sågs det in i framtiden

I förra veckan ordnade Landsbygdsparlament diskuterades det landsbygdens utmaningar och möjligheter. Evenemangets teman var bland annat den moderna landsbygden, ett gott liv samt hur man säkrar näringslivsverksamheten i landsbygden. Det diskuterades också både byaskolor och användningen av stenkol i landsbygden.

Också de ungas röster kom starkt fram och man publicerade under evenemanget en landsbygdspolitisk kommuniké 2021. Under tre dagar ordnades flera workshopar och infosnuttar.

Finlands Byar belönade lokalaktörer under utmärkelsegalan i Landsbygdsparlamentet

Till det landsomfattande årets landsbygdsansiktet valdes hotellföretagaren Saimi Hoyer från Punkalaidun. Hoyer hämtar fram i sin verksamhet landsbygden, naturen och landsbygdens möjligheter samt därtill utnyttjandet av turism och naturprodukter.

I år valdes det för första gången också Årets Unga Lokalaktör. Hon är Sanna Petäjämaa från byn Louhua i Siikajoki i Norra Österbotten. Erkännande fick Vilina Välimäki från byn Kellahti i Björneborg i Satakunda och Niko Luokkakallio från byn Jokipii i Kurikka i Södra Österbotten.

Till årets landsomfattande landsbygdsaktör nominerades Södra Österbottens landskapsdirektör Asko Peltola, som är en förespråkare för den finska landsbygden och en mångsidig aktör.

Till byaverksamhetens vägvisare valdes Tuula Eilittä från Keminmaa i Lappland, Marjatta Valkonen från Kangasniemi i Södra Savolax och Jari Elo från Tuitinen i Kotka i Kymmenedalen.

Den Landsomfattands Året Byn är Lantula i Sastamala, var byaverksamheten är långsiktigt och tilltänkt och i verksamheten deltar alla åldrar.

Tilläggsuppgifter:
Videon från Landsbygdsparlamentet finns här: https://www.youtube.com/channel/UCXpHm11hw7iA9cjxhVMNz1g
Detn landsbygdspolitiska kommunikén: https://suomenkylat.fi/maaseutupoliittinen-julkilausuma-2021-on-julkaistu/
Läs mer om de belönade i utmärkelsegalan: https://suomenkylat.fi/ansioituneet-paikallistoimijat-palkittiin-suomen-kylien-palkintogaalassa-maaseutuparlamentissa/