Byarally med stil, skicklighet och taktik

Byarallyt ordnas lördagen 8.6.2019 på Öppna Byar dagen.
Det är fråga om ett nytt sätt av landsbygdsresande och att njuta av en sommardag i byarna under en lekfull tävling.

Detta rally vinner man inte med fart, utan med stil, skicklighet och taktik. I byarallyt kör man runt i byarna och utför specialtester och njuter av byarnas program.  Evenemanget är öppet för alla, det är gratis och är lämpligt för alla åldrar, såväl för barnfamiljer som för tex. arbets- och hobbygäng.

Byarnas specialtester eller uppgiftspunkter är lämpliga för var och en, funktionella eller frågesportbaserade uppgifter. Man deltar i tävlingen billagvis och i laget kan det vara så många deltagare, som lagen godkänner resenärer i fordonet. Lagen kan köra runt till specialtesterna i egen ordningsföljd och man behöver inte genomföra dem alla. Om du är vältränad, kan du också hoppa på cykeln och utföra en önskad mängd specialtester cyklande.

Laget laddar i sin smartmobil en gratis spelapplikation, som styr laget till specialtesterna och registrerar utförandena. Poäng finns att få för stil, d.v.s. likadanna teamdräkter är ett bra sätt att höja teamandan och tjäna extrapoäng. Man kan också utföra tävlingen med ett papperspass.
Runt specialtesterna har man ordnat olika program, således kan man efter uppgiftsprestationerna bli kvar i byn och prata och njuta av dagens övriga program. Längs rallyrutten finns också möjlighet till mat och kaffe samt annat Öppna Byar dagens utbud.

Det är önskvärt att man anmäler sig på förhand till evenemanget, men inte obligatoriskt. När du anmäler dig, får du på förhand till ditt förfogande rallyanvisningar samt byarnas program. Anmäl dig HÄR.

Byarally evenemanget ordnas tillika med Nylands Vichtis-Högfors-området, också i Kymmenedalens Iitti samt i Päijänne-Tavastlands byar. Byarallyts tidsschema och program varierar områdesvis. Närmare rallyinformation publiceras på evenemangets hemsidor www.kylaralli.fi.

SPECIALTESTER AV ALLA SLAG
I Nyland ordnar man byarally i sydöstra Vichtis och Högfors områdena och det finns sex specialtester.  Tävlingspunkter finns i byarna Vaskijärvi, Haavisto, Vanjärvi, Otalampi, Selki och Vihtijärvi.
Genom byarallyt vill man inspirera människorna att bekanta sig med byarna och deras mångsidiga utbud. I byarallyts specialtester klarar man sig med färdighet, aktivitet och kunskap. Poäng får man särskilt av skicklighet och stil, men också genom att besöka de olika punkterna. När rallytävlingen tagit slut, belönas de bästa i “mål” i Vihtijärvis Syökerin Tupa.

EN SAMINSATS MELLAN OMRÅDENA
Byarallyt ordnas som ett projekt mellan områdena , där Kymenlaakson Kylät ry, Päijänne-Leader ry/Päijät-Hämeen Kylät och Nylands Byar r.f. är med. Den nu ordnade helheten möjliggörs av programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland. Under projektet testar man Byarally -evenemanghelheten på Öppna Byarna dagen samt producerar en tvåspråkig Byarally-handbok. Med hjälp av handboken kan man i framtiden också ordna rallyn på ett större område, utan att det i bakgrunden måste finnas en större ansvarsorganisation.