Verksamhetsledare Aleksi Koivisto bekantade sig med Nylands Byar

Verksamhetsledare Aleksi Koivisto från Finlands Byar kom för att hälsa på Nylands Byar fredagen 3.6.2022. Och vi hade ju beställt fint väder då han kom under sin turné som omfattar alla 19 landskap. 

Besöket inleddes på föreningshuset i Karstu. Ordföranden för Karstu-Karkali Seura Risto Murto berättade om verksamheten i byn. Vår egen ordförande Heikki Hanhimäki informerade om hur föreningarna i Lojo verkar tillsammans. Vi diskuterade också överlag om byaverksamheten i Nyland. 

Inom Karstu-området har man fusionerat olika föreningar för att minska på det administrativa och jobbet överlag. Av de tidigare föreningarna har formats sektioner i den nya föreningen. Och sektionernas ordföranden blev medlemmar i den nya föreningens styrelse. Läs mera: www.karstukarkaliseura.fi

Från Lojo fortsatte vår färd till Pojo kyrkoby. Den lokala byaföreningens ordförande Marianne Liitelä tog emot oss. Föreningen har gjort ett imponerande arbete för att driva den egna byns intressen tvåspråkigt inom stora Raseborgs stad. Pojo kyrkoby fick också ett hedersomnämnande i tävlingen om Årets Nyländska By 2022.  Läs mera: www.pohjapojo.fi

I detta skede fick vi sällskap av föreningens viceordförande Holger Wickström samt Tarja Haili från Nylands förbund.

I Bromarv blev det ett festligt mottagande i den fina hamnmiljön. Förutom byarådets aktiva träffade vi också representanter från områdets Leadergrupp Pomoväst. Också stadsdirektören i Raseborg Ragnar Lundqvist var med bland gratulanterna. Byarådet har grundat ett bolag MyBromarv, vars avsikt är att stärka byns livskraft och att få nya invånare. Det finns också konkreta planer på att bygga mycket eftertraktade hyresbostäder i byacentrumet. 

Bromarv var ju den by som vann tävlingen Årets Nyländska By 2022! Det aktiva greppet för att främja byagemenskapen och nytt inflyttande till landsbygden har nog varit avgörande. Bromarv fick också ett hedersomnämnande i den nationella tävlingen Årets By. Efter att Nylands Byars diplom och plakett i brons av Nylands förbund överlåtits hamnade vi ännu ”på kvarsittning” med byskolans rektor i den mycket näraliggande byskolan från 1884.
Läs mera: www.bromarv.fi

Nylands förbund har låtit framställa en plakett i brons till den by som vann tävlingen Årets Nyländska By.
Bilder: Mikael Gerkman