Under Lokaali bekantade vi oss vid Nyslott nejden

Lokaali d.v.s. den landsomfattande för lokalutvecklare ämnade festen arrangerades detta år i Nyslott 31.8. – 2.9. Järvi-Suomen kylät ry hade ordnat förutom huvudfesten på söndagen,  flera utflykter och olika slags program. I Nyslott nejden finns det så mycket att se på, så att välja en av sex utflykter var väldigt svårt.

Vår kontorssekreterare Jeanette deltog i utflykten runt slottsstaden och byaombudet Anu och styrelsemedlemmen Kaarina Pullinen bekantade sig med Punkaharju nationallandskap. Anu bekantade sig redan föregående dag vid två av de andra utflykternas mål, Ahvensalmi och Orvis. Kaarina och hennes bror, som verkade som en av utflykternas presenterare är hemma därifrån.

 

 

 

 

 

Man hörde Rantasalmi blåsorkester i olika sammansättningar genast tidigt på lördag morgon på torget, såväl som under huvudfesten på söndagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Under utflykten runt Slottsstaden kunde vi beundra Olofsborg både inifrån och utifrån. Vi gjorde en insjökryssning runt huvudön. Vyerna var hisnande vackra.

 

 

 

 

 

 

 

 

Typiska gammaldags gårdsplaner i Gamla Nyslott centrum.

 

 

 

 

 

 

I hotell Punkaharju fick vi höra en hel del historia och se på vackra vyer. Hotellets huvudbyggnad har en lång historia, 1845 byggt som skogsvaktarhus och i dag inuti ett helt renoverat och delvis förnyat hotell ägt av Saimi Hoyer. Området är noggrannt bevarat, men hotellet har lyckats få lov att öppna i det vackra insjölandskapet Saimen.

 

 

 

 

 

 

 

 

I Huikkajoki fick resenärerna njuta av fina dukningar och god mat. Vi fick höra under måltiden om den aktiva byns utmaningar och framgångar. Vi bekantade oss med deras utställning om byaverksamhetens historia och lokala förmågors handarbeten. I Huikkajoki har man valt Årets Bybo bara sex gånger, men före det valde man redan flera år i rad Årets Tomte.

 

 

 

 

 

 

 

Lusto d.v.s. skogsmuseumet är ett ypperligt besöksmål. Mycket att berätta och intressanta saker att undersöka skulle ha funnits för flera timmar framåt. Man kunde se rolig konst också. De stora träskulpturerna från toppmötet och de virkade motorsågarna var bara en del av den fina utställningen. Hit måste man komma på nytt.

 

 

 

 

 

 

Under Lokaali huvudfesten på söndagen hörde man många inspirerande tal och man offentliggjorde årets val. Till Årets By valdes Teuro-Kuuslammi by i Egentliga Tavastland. De representerades av 10 % av byns befolkning och var klädda i väl märkbara byskjortor.

De övriga belönta och en bra artikel om saken finns på Finlands Byar rf:s sida här.

5.9.2018 AN/JK