Öppna Byar 2018

Jag besökte en vacker lördag Veikkola, Immula, Karislojo och Sammatti. Jag försökte också besöka Grundsjö, men navigatorn förde mig bara mitt ut i skogen och jag svängde om. Det lär bara ha varit en kilometer till att köra, detta är en sak att påminna nästa år. En annan sak är att vägskyltarna fattades. T.ex. i Karislojo såg man inte en enda Öppna Byar vägskylt.

Veikkoladagen

 

 

 

 

 

 

Den traditionella Veikkoladagen firades på Koskis torg. Torget fylldes fort med folk medan jag pratade med de lokala bya-aktörerna. Jag fick bland annat höra om den livliga ungdoms- och den lokala teaterverksamheten, som också nådde ungdomsgruppen. Den här gången fick jag lämna dansen emellan.

Immula barnevenemang

 

 

 

 

 

Vimmel och folkmassor på Immulas folkets hus gård, traditionella Olympiader, som jag själv också deltog i för några år sedan.

Unkas byatorg och gårdsloppis

 

 

 

 

 

 

Framför Unkas bar är det håll i gång, till och med en buss har stannat där.

Promenadrunda

 

 

 

 

 

 

I Sammatti strålade traditionernas och kulturens vård på Öppna Byar dagen, jag deltog i kyrkans presentationsrunda. Jag fick bland annat höra, att i Sammatti kyrka höll lekmännen predikan i slutet på 1800-talet, när kyrkan inte hade församlingsstatus.

11.6.2018 HHanhimäki