Maaseutuparlamentissa katsottiin tulevaisuuteen

Viime viikolla pidetyssä Maaseutuparlamentissa keskusteltiin maaseudun haasteista ja mahdollisuuksista. Tapahtuman teemoina olivat muun muassa moderni maaseutu, hyvä elämä sekä se, kuinka elinkeinotoiminta maaseudulla turvataan. Keskustelua käytiin myös niin kyläkouluista kuin hiiliviisaasta maaseudusta. 

Myös nuorten ääni pääsi vahvasti kuuluviin, ja tapahtuman aikana julkaistiin maaseutupoliittinen julkilausuma 2021. Kolmen päivän aikana järjestettiin myös useita työpajoja ja tietoiskuja.

Suomen Kylät palkitsi paikallistoimijoita palkintogaalassa Maaseutuparlamentissa

Valtakunnalliseksi vuoden maaseutukasvoksi valittiin hotelliyrittäjä Saimi Hoyer Punkalaitumelta. Hoyer tuo toiminnassaan esille maaseutua, luontoa ja maaseudun mahdollisuuksia sekä lisäksi matkailua ja luonnontuotteiden hyödyntämistä.

Tänä vuonna valittiin ensimmäistä kertaa myös Vuoden Nuori Paikallistoimija. Hän on Sanna Petäjämaa Luohuan kylältä Siikajoelta Pohjois-Pohjanmaalta. Kunniamaininnan saajia ovat Vilina Välimäki Kellahden kylästä Porista Satakunnasta ja Niko Luokkakallio Jokipiin kylästä Kurikasta Etelä-Pohjanmaalta.

Valtakunnalliseksi vuoden maaseututoimijaksi nimettiin Etelä-Pohjanmaan maakuntajohtaja Asko Peltola, joka on suomalaisen maaseudun puolestapuhuja ja monipuolinen tekijä.

Kylätoiminnan tiennäyttäjiksi valittiin Tuula Eilittä Keminmaalta Lapista, Marjatta Valkonen Kangasniemeltä Etelä-Savosta ja Jari Elo Kotkan Tiutisista Kymenlaaksosta.

Valtakunnallinen Vuoden Kylä on Sastamalan Lantula, jossa kylätoiminta on pitkäjänteistä, suunniteltua ja siihen osallistuu kaikenikäisiä.

Lisätietoja:
Maaseutuparlamentin päiväkohtaisia koostevideoita löytyy täältä: https://www.youtube.com/channel/UCXpHm11hw7iA9cjxhVMNz1g
Maaseutupoliittinen julkilausuma: https://suomenkylat.fi/maaseutupoliittinen-julkilausuma-2021-on-julkaistu/
Lue lisää palkintogaalassa palkituista: https://suomenkylat.fi/ansioituneet-paikallistoimijat-palkittiin-suomen-kylien-palkintogaalassa-maaseutuparlamentissa/